Unga gotlänningar väljer att flytta

Statistik som är framtagen av Statistiska centralbyrån, SCB, visar på att ungdomar bosatta på Gotland lämnar länet när de flyttar hemifrån i högst grav alla alla Sveriges län.

3847015-map-of-gotlandJa, Gotland är verkligen ett paradis. Om man befinner sig där på sommaren och under speciellt vissa stora veckor, som vi skrivit mer om här. Men ser man till Gotland som helhet och ser till årets alla månader och årstider så är det inte lika charmigt att växa upp på ön.

Utflytt och inflytt

“I snitt är det cirka 30 procent av ungdomarna som lämnar länet när de flyttar ut ur föräldrahemmet. På Gotland flyttar 44 procent av kvinnorna och 36 procent av männen från ön. Av dessa flyttar var fjärde till Stockholm.”

Citatet kommer från tidningen Helagotland.se och faktan är hämtad från folkbokföringen för perioden 2010-2013. Vad man mer kan se är att flyttbenägenheten är större på mindre orter, vilket inte är så ögonhöjande. Men man kan även se att det är många som väljer att senare i livet flytta tillbaka. Nu när trenderna blir allt större med natur och miljö så kan man gissa på att allt fler kommer söka sig till ön och att det kommer bli ett allt mer attraktivt boende för många människor.

Undersökningen visar även på att unga är otroligt flyttbenägna och under 20-30 år flyttar de i snitt åtta gånger. 2014 var det 2284 som flyttade till Gotland och av dessa var hela 35 % hemvändare.